19. 11. 2007

UserGuide - kapitola 2 a 2.1

2 Koncepty
Táto kapitola obsahuje konceptuálne informácie pre Delphi for PHP.

2.1 Rozhranie pre užívateľský návrh – prehľad

Grafické vizuálne rozhranie (GUI) pozostáva z jedného alebo viacerých okien, ktoré umožňujú užívateľovi interakciu s jeho aplikáciou. V čase návrhu sú tieto okná nazývajú formuláre. Designer a formuláre Vám pomáhajú rýchlo a ľahko vytvoriť profesionálne vyzerajúce užívateľské rozhranie.

Designer

Keď vytvárate aplikáciu, IDE automaticky zobrazí vhodný typ formuláre. Keď umiestnite komponenty (návestia alebo textové polia) do formulára z palety nástrojov, Delphi for PHP vygeneruje kód do aplikácie. Použitím Object Inspectora môžete modifikovať vlastnosti komponentov a formulára. Výsledky týchto zmien sa zobrazia automaticky v zdrojovom kóde v záložke Code. Naopak, keď modifikujete kód v Code Editore, zmeny, ktoré vykonáte sú okamžite odzrkadlené v záložke Design.

Paleta nástrojov poskytuje možnosti na zjednodušenie vytvárania formulárov. Keď vytvárate menu podobné Windowsu, môžete napr. použiť komponent MainMenu na vytvorenie prispôsobiteľného hlavného menu za minútu. Po vložení komponentu do formulára vyplňte položky a príkazy hlavného menu poskytnuté v boxe.

Formuláre

Formuláre sú základom všetkých aplikácií vyvinutých použitím Delphi for PHP. Užívateľské rozhranie pre Vašu aplikáciu navrhujete použitím formulárov. Formuláre môžu obsahovať menu, tlačítka, editovacie políčka, dialógové boxy alebo iné objekty, ktoré potrebujete na to, aby aplikácia pracovala tak, ako chcete Vy.

Vašu aplikáciu vyvíjate prispôsobením hlavného formulára (main form) a pridávaním prispôsobiteľných formulárov pre iné časti rozhrania. Formuláre prispôsobujete pridávaním komponentov a nastavovaním vlastností.

Tieto a mnoho iných vlastností môžete meniť použitím Object Inspectora.

Návrh užívateľského rozhrania pre HTML prehliadače

Navrhovanie užívateľského rozhrania PHP aplikácie, ktorá sa zobrazuje v HTML prehliadači, má viaceré obmedzenia, ktoré štandardné aplikačné rozhranie nemá. Napr. v HTML nemôžete prekrývať jeden prvok iným, pokiaľ chcete, aby sa Vaša aplikácia zobrazila správne vo všetkých prehliadačoch.

Keď rozvrhujete vaše užívateľské rozhranie a dva alebo viaceré komponenty sa prekrývajú, v ľavom hornom rohu každého komponentu sa zobrazí ikona žltého výkričníka. Ak sa to stane, pri spúšťaní skriptu sa nevypíšu žiadne chyby. Napriek tomu, vizuálne výsledky sú neočakávané a najpravdepodobnejšie sa jeden komponent nezobrazí. Preto najlepším pravidlom pri návrhu užívateľského rozhrania pre HTML prehliadače je, nespúšťať stránky, na ktorých je zobrazená ikona žltého výkričníka v Designeri. Prepracujte jednotlivé vrstvy tak, aby sa neprekrývali.

Vlastnosti Designera

Designer môžete konfigurovať nastavením vlastností, ktoré ovplyvňujú vzhľad a správanie Designera. Môžete napr. upraviť nastavenia mriežky alebo zobraziť titulky komponentu. Vlastnosti Designera sú v menu Page Designer, ktoré je umiestnené v Environmental Option v dialógovom menu Options.

Užívateľská príručka v anglickom jazyku.

Žiadne komentáre: